BTW op zonnepanelen naar 0%: Wat betekent dit voor jou?

Per 1 januari 2023 gaat de BTW teruggave zonnepanelen in Nederland naar 0%. Dit betekent dat als je na deze datum zonnepanelen koopt, je geen teruggave van BTW meer kunt aanvragen.
De teruggave op zonnepanelen was tot nu toe een fiscale regeling die bedoeld was om mensen te stimuleren om te investeren in duurzame energie. Door de BTW  te verlagen naar 0%, wordt deze regeling afgeschaft.

 

In Nederland is het mogelijk om tot 1 maart 2023 teruggave van BTW aan te melden. Dit betekent dat als je zonnepanelen koopt voor 1 januari 2023, je in aanmerking kunt komen voor teruggave van de BTW die je hebt betaald over de aanschaf en installatie van de panelen.
 

 

BTW teruggave zonnepanelen na 2023

Hoewel de BTW teruggave op zonnepanelen per 1 januari 2023 naar 0% zijn er alsnog voordelen. Deze voordelen zijn gebaseerd op de aanschaf van zonnepanelen. Zo kun je als ondernemer bijvoorbeeld gebruik maken van de Energie Investeringsaftrek (EIA)  of de Milieu Investeringsaftrek (MIA). Deze bieden beide fiscale voordelen voor duurzame energie-investeringen.

 

Het is daarom aan te raden om jezelf goed te informeren over de verschillende fiscale regelingen die beschikbaar zijn voor de aanschaf van zonnepanelen. Zo kun je optimaal profiteren van de beschikbare voordelen en de investering in zonnepanelen zo voordelig mogelijk maken.

 

Er zijn een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor de teruggave op zonnepanelen. Zo moeten de zonnepanelen geïnstalleerd worden op een woning waar je zelf woont en mag je de panelen niet zelf hebben geïnstalleerd. Ook moeten de zonnepanelen gebruikt worden voor het opwekken van elektriciteit voor eigen gebruik. Als laatste mag je de panelen niet hebben gekocht voor resale of verhuur.
Als je aan deze voorwaarden voldoet, kun je een aanvraag doen voor teruggave van BTW bij de Belastingdienst. Dit kan via de website van de Belastingdienst of via een papieren formulier. Je hebt hiervoor wel bewijs nodig van de aanschaf van de zonnepanelen, zoals een factuur of aankoopbewijs.