Sedumdak

Een voorbeeld van een groendak. Het is een dak dat is begroeid met sedum, dit zijn vetplantjes. Het verzorgen van deze plantjes is eigenlijk vrij eenvoudig. Sedum slaat namelijk in zijn dikke blad water op voor droge tijden. Deze plantjes kunnen dus prima een tijd zonder water. Als het blad gaat rimpelen en krimpen is dat een teken dat de sedum uitdroogt en kan je hem weer flink water geven.

Waarom een Sedumdak?

Een sedumdak geeft een aantal voordelen, voor zowel jou als voor het millieu, we beginnen met de voordelen voor u.

  1. Subsidie
    Voor een groen dak kan je bij vrijwel elke gemeente een subsidie aanvragen. In Groningen is de vergoeding al €30,- per m2 bedekking. De vergoeding is dus afhankelijk van het aantal vierkante meters dak dat met sedum bedekt wordt. Om de subsidie aan te vragen heb je een offerte van een hovenier, aannemer of dakspecialist nodig.
  2.  Levensduur dak
    Een groendak gaat over het algemeen 2 keer langer mee dan een normaal dak. Het schadelijke effect van het directe zonlicht en de regen wordt weggenomen en de temperatuurschommeling van het dak verkleint.
  3. Warmtewering en geluidsisolatie
    Een groendak werkt isolerend. Zo blijft de ruimte onder het dak in de zomer koel en in de winter warm. Sedumplanten hebben geen last van warmte of kou. Bovendien dempen de planten omgevingsgeluid. Vooral in de vaak rumoerige stad is de geluidsisolatie van grote meerwaarde.
  4. Beter rendement zonnepanelen
    Door de bovengenoemde warmtewering werken eventuele zonnepanelen ook efficiënter. Zonnepanelen werken beter bij lagere temperaturen en zijn dus efficiënter op een groendak. Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt dat je wel 16% meer rendement uit de zonnepanelen haalt met een groendak.
  5. Onderhoudsarm
    Omdat een sedumdak uit vetplantjes bestaat heb je er eigenlijk heel weinig werk van. Je hoeft de sedum maar 1x per jaar te snoeien. Doe dit ongeveer eind september, verwijder dan de uitgebloeide bloemen en het onkruid. Verder is het aan te bevelen om het dak wat water te geven als het langere tijd heel warm en droog geweest is. Verder heb je er geen omkijken naar.

Daarnaast zijn er een aantal voordelen voor het millieu

  1. Neemt Co2 op en vermindert fijnstof
    Een groendak bestaat uit allemaal vetplantjes. Deze plantjes zetten Co2 om in zuurstof en hebben het vermogen om fijnstof op te nemen. Fijnstof is een probleem in een stedelijke omgeving en zorgt voor veel gezondheidsproblemen. Een sedumdak vangt veel meer fijnstof dan bijvoorbeeld een bitumendak en de fijnstof spoelt vervolgens met het regenwater het riool in.
  2. Bufferen van regenwater
    Water kan steeds minder goed weg. Vooral steden hebben problemen met overstromingen als het hard regent, omdat de riolen dan overbelast raken. Een sedumdak werkt als een soort buffer voor regenwater. Het houdt een groot deel van het gevallen hemelwater vast en geeft het terug aan de atmosfeer door middel van verdamping.
  3. Goed voor de biodiversiteit
    Het is geen geheim dat dieren het moeilijk hebben, vooral in de stad. Door het verdwijnen van veel groen hebben vogels en bijen veel minder plekken om te rusten en om eten te vinden. Om deze dieren te helpen leg je een groendak aan. De meer dan 250 soorten sedumplanten zorgen voor voldoende eten voor veel verschillende insecten en vogels.
  4. Bloeit zeer fraai
    Groen is niet alleen goed voor dieren, het oog wil ook wat. Een sedumdak staat prachtig in bloei in de zomer en is het hele jaar door groen. Bovendien kan je de hele dag kijken naar alle vogels, vlinders en bijen die erop af komen. En zeg nou zelf: het is toch veel leuker om op een groen dan een zwart dak uit te kijken?
Sedumdak aanvraagformulier

    Hellingshoek dak